Amphia Hospital

Breda, the Netherlands

Advanced care,
ready for the future

When we were given this assignment—to thoroughly renovate the existing building and build a new state-of-the-art hospital—all processes had already been carefully examined by Amphia Hospital. The ambition was clear: to take medicine and medical care to an even higher level and create an optimal environment for both patients and staff. To achieve this, care services were organised around the Amphia spearheads of oncology, women-mother-child care and cardiovascular diseases.

Specific and flexible

Our main starting points were the various types of care, work processes and efficiency. The question for us as architects was: How can we make everything possible without compromising flexibility? In short, how can everything be spatially arranged for the future? How can Amphia always be prepared for growth and reduction? In the future, hospital stays are likely to become shorter and the number of outpatient treatments may rise.

New concept

In the end, we developed a new, agile hospital concept; instead of a classic, monolithic hospital building encapsulating all departments, we devised four separate-looking building components that can be flexibly used and developed. The whole entity is connected by the central corridor and entrance.

There is a separation between low-tech and hi-tech care. The so-called “hot floor” (IC, CCU, ORs and interventions) is all in one building so no other work processes run through it. The spearheads of woman-mother-child care, oncology and cardiovascular diseases have been integrated into the three adjacent parts of the building. In each section, there is a vertical clustering among types of care, with the nursing units located directly above the outpatient clinics.

Privacy for patients

Each of the four sections has a courtyard garden. This provides a pleasant view for patients in the nursing ward to look out on from their single room, which offers them all the privacy they need. It also allows the staff to experience the rhythm of the day from everywhere in the building. All departments and sub-departments within the building are linked to each other in a square, the various functions flow into each other and there are no dead ends. This ensures a natural routing throughout the hospital.

The most important goals have certainly been achieved: the Amphia Hospital is now able to provide highly advanced care and an optimal response to medical developments—while always keeping the patient central.

“A hospital is a human machine. Our body is made up of bones, blood vessels, tendons and veins, but all you see is our soft skin. This is how a hospital should feel: like soft skin, covering all the crucial, hyper-efficient care processes and facility flows with beauty and love. ”

Jarno Nillesen
Partner/Architect

“A hospital is a human machine. Our body is made up of bones, blood vessels, tendons and veins, but all you see is our soft skin. This is how a hospital should feel: like soft skin, covering all the crucial, hyper-efficient care processes and facility flows with beauty and love. ”

Project data

Location
Breda, the Netherlands
Functie
New construction of top clinical hospital
Size
79,300 m² GFA
Period
2011 – 2019
Status
Complete
Client
Amphia Foundation
User
Amphia Foundation
Team
Jarno Nillesen, Geert Jan van de Rakt, Heleen Meinsma, Paul Numan, William Middelbeek, Frans Frederiks, Reinier Blankenvoort, Joris Alofs, Jordy Graafland, Taecke Halma, Jan de Jonge, Mike Heemrood, Stefan Opitz, Pauline Rozenbaum, Dion Sparnaaij
In collaboration with
ptg advies, Deerns, ABT, OTH, Bosch Slabbers
Photography
William Moore