Fountain Fuel zero-emission energy hub

Rotterdam, Nijmegen & Amersfoort

Goed op weg
met waterstof

We willen allemaal op weg naar een leefbare toekomst. Dus moeten we nu echt werk gaan maken van de transitie naar hernieuwbare, schone energie en ‘zero’ CO2-emissie. Waterstof is in alle opzichten veelbelovend, want rijden op waterstofgas is duurzaam en schoon. Zeker wanneer het in de toekomst, net als stroom, op grote schaal kan worden geproduceerd met wind- en zonne-energie. Fountain Fuel neemt het voortouw. Met zero-emission energiestations voor waterstof tanken, elektrisch laden en allerlei gemak voor de moderne mobiele mens.

Mobiliteitshubs

Op termijn zullen de Fountain Fuel stations uitgroeien tot complete ‘energy hubs’ voor mens en mobiliteit. Met alle ruimte om te tanken en te laden, maar bijvoorbeeld ook met flex-werkplekken voor wie de laadtijd van z’n auto nuttig wil besteden. Denk verder aan een vergaderruimte, een gezonde kiosk, een stomerijservice en ander gemak.

Duurzaam, sterk en licht

Water is de basis voor de productie van waterstof, want daaruit wordt door electrolyse waterstof verkregen. Zowel een luifel als een terp beschermen klanten en de waterstof-tankunit tegen regenwater, terwijl mens en auto het water natuurlijk ook nodig hebben. Deze tegenstelling was het uitgangspunt voor het ontwerp.

De elegante, opvallende ronde luifel van het station is volledig geconstrueerd uit hout, ook de draagstructuur. Hout is niet alleen duurzaam, het is ook relatief licht en in prefab-delen efficiënt te vervoeren.

Het begin is er

In Amersfoort staat het eerste zero-emissie energiestation op industrieterrein De Wyken. Daarna is Rotterdam aan de beurt, met een station op het vliegveld. Stap drie is een station aan de Waal, bij Nijmegen, waar in de toekomst wellicht ook schone binnenvaartschepen waterstof kunnen tanken of hun accu’s op kunnen laden. Wij hebben Fountain Fuel geholpen om zich innovatief en onderscheidend te presenteren, door een duidelijke, stijlvolle identiteit te creëren.

“Waterstoftechnologie is één van de sleutels naar duurzaam. Wij laten zien dat functionaliteit, schoonheid en duurzaamheid ook kunnen samengaan in het ontwerp van een tank- en laadstation.”

Tim Loeters
partner/architect

“Waterstoftechnologie is één van de sleutels naar duurzaam. Wij laten zien dat functionaliteit, schoonheid en duurzaamheid ook kunnen samengaan in het ontwerp van een tank- en laadstation.”

Projectdata

Locatie
Rotterdam, Nijmegen & Amersfoort
Programma
Waterstoftankstation en elektrisch snellaadstation
Periode
vanaf 2019
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Fountain Fuel
Team
Tim Loeters, Jarno Nillesen, Martijn Akkerman, Ulas Temel, Ruud Hilderink, Maya van der Lande, Simon Wijrdeman, Joris Alofs
In samenwerking met
Ekinetix, VolkerWessels, Fountain Fuel
Fotografie
Zwartlicht