Plus Ultra

Wageningen

Sobere kracht

Onze opdrachtgever Kadans Science partner wilde op de campus van de universiteit een ‘incubator’ realiseren; één gebouw waarin startups en gevestigde bedrijven uit de agro- en foodindustrie op het universiteitsterrein bij elkaar gebracht werden. Het doel was om een grote broedplaats met veel ruimte voor onderzoek en innovatie te creëren.

Wij formuleerden de opgave voor onszelf als het realiseren van een tijdloze, inspirerende, generieke gebouwstructuur die door zijn ruimtelijke opzet contact tussen mensen van de verschillende bedrijven afdwingt. Uit contact ontstaat samenwerking, en daaruit ontstaat dan weer innovatie, was de filosofie. En die bleek te werken.

 

Natuurlijke verbinding

Plus Ultra biedt 7.000 m² ruimte aan kantoren, laboratoria, multipurpose technohallen, flexwerkplekken en diverse ontmoetingsruimtes. Maar binnen voelt dat niet zo. Het gebouw ontvouwt zich rondom een groot atrium, waar veel daglicht door een glazen dak naar binnen valt. Een trap verbindt de verschillende verdiepingen en tikt op elke verdieping een gemeenschappelijke ruimte aan. Met elkaar verbonden, kleine pleintjes waar je kunt zitten, nadenken en praten als je even je kantoor of laboratorium uit wilt. Hier vind je de koffiemachine, comfortabele stoelen en luie banken. En hier gebeurt het, hier ontmoet je elkaar.

Harmonieus

Strikt genomen is het gebouw een stoer betonnen casco met een mooie zachte houten voering en wulpse trap. Het zichtbeton vormt zowel het gebouwskelet als de vloeren, volledig uit één materiaal.

Het hout compenseert de hardheid van het beton, is geluiddempend, natuurlijk en warm en verbergt vrijwel alle installaties. Zoals een startende ondernemer het zei: hier daalt de rust over je neer.

Bekroonde kracht

Plus Ultra werd bekroond met de ARC16-detail award en genomineerd voor BNA ‘Beste gebouw van het jaar’ en de European Architecture Awards.

Een van de redenen was de sterke identiteit van het gebouw: met een relatief laag budget is het ons gelukt om met sobere materialen een tijdloos gebouw te creëren. Een gebouw dat met zijn eigenzinnige architectuur niet snel verveelt en de verschillende gebruikers bindt. Van binnen en van buiten krachtig, klassiek en toch modern.

Duurzaamheid

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van warmtepompen op zonne-energie. In de zomer wordt de opwarming van het gebouw beperkt door op de oriëntatie van het gebouw afgestemde lamelschermen. De overdag langzaam bewegende strepen zonlicht op de vloeren werken als een soort zonnewijzer en verbinden je met het ritme van de dag.

“De architectuur van Plus Ultra biedt de gebruikers van het gebouw een gemeenschappelijke identiteit en trots. Ze zijn echt emotioneel betrokken bij het gebouw en de bedrijven in Plus Ultra kiezen meubels die bij het gebouw passen. Geweldig!”

Bert Muijres
architect

“De architectuur van Plus Ultra biedt de gebruikers van het gebouw een gemeenschappelijke identiteit en trots. Ze zijn echt emotioneel betrokken bij het gebouw en de bedrijven in Plus Ultra kiezen meubels die bij het gebouw passen. Geweldig!”

Projectdata

Locatie
Wageningen
Programma
Incubator, bedrijfsverzamelgebouw en technohallen
Omvang
7.735 m² BVO
Periode
2014 – 2015
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Kadans Science Partner
Team
Tim Loeters, Bert Muijres, Martijn van Bentum, Ole Stellmann, Joris Alofs, Roy Pype, Martijn Akkerman, Taecke Halma, Rogier Penning
In samenwerking met
Van Looy Group, Archimedes Bouwadvies, C2N, Poelmans Reesink, Peutz, Fokkema &
Duurzaam­heids­label
BREEAM-NL Excellent
Award
ARC16 award; BNA Beste gebouw van Nederland 2016 (nominatie)
Fotografie
Kim Zwarts / Stijn Poelstra